Suomalaista joulua: Joulu Mattilassa 9.12.

joulukuuta 09, 2013

Minulla on kaipuu vanhaan suomalaiseen jouluun. Tätä niin sanottua vanhaa joulua minulle edustaa tarina, jossa kerrotaan Mattilan-talon jouluun valmistautumisesta. Ihan aikuisten oikeasti olen kuitenkin tyytyväinen tähän nykyiseen, mutta jossain takaraivossa on haave maalaisromantiikasta ja askeettisemmasta elämästä. 

Nykypäivänä harva enää valmistaa lipeäkalaa itse liottamalla ja eipä siihen kaupungissa asuttaessa tilatkaan riittäisi. Eikä kaupungissa ole paljon muuhunkaan jouluiseen hommaa tiloja tai mahdollisuuksia. Silti joulu on aina joulu ja jokainen tekee siitä itsensä näköisen. Minä haaveilen omistavani joskus omakotitalon, jossa voi linnuille laittaa lyhteen ulos, mutta nyt olen onnellinen jos edes näen linnun ulkona. Haaveilla saa ja pitää aina.

Joulu Mattilassa...
"9.12. Tismalleen Annan päivänä talossa pantiin kirkonkylän kaupasta ostetut kuivatut turskat likoon. Kun lipeäkala oli jouluksi valmista, sitä saatiin kaksi pyykkikorillista. 
 

Miesväki tarkasti, että varastossa oli kauniita valkoisia päreitä. Ne sijoitettaisiin suursiivouksen jälkeen katto-orsille, jolloin tumma tervakatto sai valoisan jouluilmeen. 

Vielä isoisien lapsuudessa tuotiin myös oljet jouluaattona tuvan lattialle!"You Might Also Like

0 kommenttia

Tykkää Facebookissa

Pinterest