Joulu Mattilassa

joulukuuta 06, 2013

Joulu Mattilassa on ihana tarina, jota kerrotaan Tervetuloa Joulu –kirjassa. Mattilan Joulu on julkaistu alunperin ilmeisesti Kotiliesi -lehdessä numerossa 23 vuonna 1966. Tämän tarinan alun myötä haluan toivottaa kaikille rauhaisaa itsenäisyyspäivää!

Joulu Mattilassa...
"Suuren ja uutteran työn tuloksena syntyi maaseudun joulu vuosisadan vaihteessa. Se oli yksinkertaisen puhdastyylinen ja hiljainen. Jos ruoalla oli keskeinen osuus, se ei ollut ihme. Täysimaito, voi, juusto, tuore liha ja monet ruokaleivät sekä vehnänen olivat harvoin nähtyä juhlaruokaa. Arkena tyydyttiin piimään, kovaan reikäleipään, silakkaan, perunaan ja kuoritusta maidosta keitettyyn velliin. Henkistä antia ei ollut paljon, mutta rautaisen annoksen sitä itse kukin sai joulukirkon saarnasta, virsien säkeistä sekä kotimaisen kirjallisuuden silloin vielä vähälukuisista uutuuksista.

Vietettiin sydäntalven juhlaa hartaasti, ja kevään aurinkoon oli vielä pitkä matka."

1.-2.12.
"Jouluvalmistelut alkoivat vuosisadan vaihteen varsinaissuomalaisessa talonpoikaistalossa, kun suuri taikinatiinu kolistellen vieritettiin aitasta tupaan. Alkoi varilimpun teko. Kolina julisti koko talon väelle, että ankea syksy on lopullisesti ohi ja että joulun odotus saattoi alkaa. Emäntä ja hänen apulaisensa eivät vaivanneet taikinaa pariin nestelitraan, vaan monta puukiulullista kuumaa vettä käytettiin ja emäntä annosteli omakätisesti jauhot hiljakseen tiinuun apulaisten vaivatessa, jotta taikinasta olisi tullut laatuisaa. Valmiit leipälaudalliset kannettiin aittaan ja leivät pantiin kannellisiin leipätiinuihin tai salvoon rukiiden sekaan. Merkillistä, miten ne siellä säilyivät nihkeinä kuukausimääriä!"

 


You Might Also Like

1 kommenttia

Tykkää Facebookissa

Pinterest