Joulu Mattilassa 5.-8.12.

joulukuuta 08, 2013


Tänään on jo toinen adventti. Joulu tuntuu saapuvan tänä vuonna erittäin vauhdikkaasti. Joulun saapuminen on huomattavissa myös kaupoissa ja muualla, valitettavasti negatiivisessa mielessä.  Ruokakaupassa käynti sisältää jostain syystä tähän aikaan vuodesta tönimistä, äksyilyä ja etuilemista. Miksi? Joulun kuuluisi olla ilon, rauhoittumisen ja toisten huomioimisen aikaa. Itselleni toivotettiin juuri hyvää joulua pyörävarkauden muodossa. Lukittu pyörä lähti työpaikan pihasta jonkun toisen matkaan... Itse en osaa muuta kuin huokaista syvään ja yrittää uskoa ihmisten hyvyyteen kaiken tämän keskellä.

Mattilassa asiat kuitenkin näihin aikoihin oli vuosikymmeniä sitten toisin. Siellä keskityttiin jouluruokien tekoon. Kuinkahan moni nykypäivänä enää tekee jouluksi makkaraa? Tai edes ostaa kaupasta makkaraa joulupöytään?

Joulu Mattilassa...

"5-8.12. Sian teurastus seurasi varilimppujen tekoa. Taloon kutsuttiin työnsä taitava teurastaja. Naisväki keitti suuret padalliset suolavettä. Vanhan tavan mukaan sen tuli olla niin väkevää, että kuorittu raaka peruna pysyi pinnalla. Lihat ladottiin aitan lihatiinuun ja jäähtynyt suolavesi kaadettiin päälle.   
Tehtiin myös jouluksi pää- ja kääresylttyä. Tärkeintä oli kuitenkin makkaroiden teko, koska vain siten tuli oikea joulu. Keitetyistä, petkeleellä hienonnetuista sisäelimistä, keitetyistä ohraryyneistä, ruskistetusta sipulista ynnä mausteista tehtiin makkarapuuro, jolla hyvin pestyt suolet täytettiin. 

Miehet viestelivät makkaratikut, joilla päät kiinnitettiin. Kun pellilliset makkaroita vedettiin suuresta uunista kypsinä ulos, sanoinkuvaamattoman herkullinen tuoksu levisi tupaan ja oven kautta kuistille, jopa ulkoportaille. Sen aistivat lapset ja aikuiset iloisina: jälleen on astuttu uusi askel kohti joulua. Maistiaisia saatiin, mutta pääosa säästettäisiin ruoka-aittaan joulua varten."

You Might Also Like

0 kommenttia

Tykkää Facebookissa

Pinterest