tiistai 29. syyskuuta 2015

Pieni amerikkalainen omenapiirakka eli Apple Pie


Tämä pieni amerikkalainen omenapiirakka palautti uskoni omenapiirakoiden mahtavuudesta. Kovin suurta palaa tätä piirasta en itse uskaltanut maistaa omena-allergiani vuoksi, mutta se pienikin pala jo muistutti omenan parhaista puolista.

Tämä resepti on kehitelty pieneen uunivuokaan, mutta tuplaamalla reseptin saat normaalimman kokoisen uunivuoan/-astian täyteen.

Apple Pie
n. 4 annosta

2 dl vehnäjauhoja
75 g voita
2 rkl sokeria
1,5 rkl kylmää vettä

4 omenaa
1 tl kanelia
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl suolaa (voi myös jättää pois ja jos tuplaat reseptin, tätä ei välttämättä kannata tuplata)
0,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl voita

1 rkl vispi- tai kuohukermaa
1 tl sokeria

Nypi jauhot, voi ja sokeri murumaiseksi seokseksi ja lisää kylmä vesi. Sekoita vielä nopeasti taikinaksi, jonka jälkeen jaat taikinan kahdeksi palloksi. Tee toisesta pallosta hieman suurempi kuin toisesta. Laita jääkaappiin, voit kääriä pallot kelmuun ennen jääkaappia.

Kuori omenat ja leikkaa ne nelkään osaan, poista siemenkodat. Leikkaa lohkot pieniksi viipaleiksi. Lisää omena viipaleiden joukkoon kaneli, muskottipähkinä, suola, sokeri ja jauhot.


Kauli taikinapallot pyöreiksi levyiksi käyttäen apuna jauhoja. Laita isompi levy vuoan pohjalle niin, että taikina nousee hiukan reunan yli. Kaada omenat vuokaan ja lisää voi omenoiden päälle.

Nosta pienempi taikinalevy omenoiden päälle. Voit leikata kansilevyyn pieniä reikiä veitsen kärjellä ennen taikinalevyn nostamista tai nostamisen jälkeen. Näistä rei'istä höyry pääsee poistumaan kypsennyksen aikana. Ummista reunat haarukalla tai nipistämällä. Voitele vielä lopuksi pinta kerma-sokeriseoksella.

Kypsennä uunin alatasolla 175°C n. 60 min tai kun on kypsä.

Tarjoa haaleaksi jäähtyneenä. Vatkaa lisäkkeeksi loppu kerma. Mausta se sokerilla.


sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Viimeinen kuulutus Salaisen Jouluystävän etsintään



Tämä on viimeinen kuulutus matakalle kohti Salaisen Jouluystävän etsintää. Jos et tiedä mistä nyt puhutaan, niin kurkkaa täältä.

Matkalle on ilmoittautunut tähän mennessä 39 motivoitunutta Salaista Jouluystävää. Jos haluat mukaan, viimeinen ilmoittautumispäivä on 30.9.

torstai 24. syyskuuta 2015

Syksy ja elämän pyöritys

Syksy on itselläni joka vuosi uuden alun aikaa. Tänä vuonna syksy on ollut tekemisen ja touhuamisen aikaa. Työ on vienyt mukanaana ja päivät ovat venyneet. Olen silti nauttinut jokaisesta hetkestä enkä vaihtaisi hetkeäkään pois.

Syksyn pyörityksessä koti on jäänyt kuitenkin jalkoihin. Joinain hetkinä sitä miettii, että milloin minä kerkeän siivoamaan ja mitähän sitä loihtisi ruuaksi tyhjää ammottavasta kaapista. Aina sitä ruokaa on silti keksinyt (jos ei muuta niin kaurapuuroa) ja aina on löytynyt hetki pika siivoukselle. Ja jossain välissä sitä kerkeää käymään kuitenkin kaupassa. 

Aamulla herää, päivät touhuaa ja illalla levähtää. Siinähän sitä. Onneksi syksyn pimenevät illat ovat rauhoittavia. Valon vähyys suorastaan pakottaa rauhoittumaan päivän päätteeksi. Kynttilän valo hiljaisessa illassa rentouttaa ja lataa akkuja jo seuraavaan päivään. Niin sanottuja isoja valoja en iltaisin suostu polttamaan kuin pakosta. Pieni hämäryyys on parasta!




perjantai 18. syyskuuta 2015

Omenakynttilät


Joulu on taas askeleen lähempänä, kun tällä viikolla vietettiin jo "100 päivää jouluun" -päivää. 100 päivää on paljon, mutta samalla se on kuitenkin niiiiin vähän. Tuo 100 päivää jouluun on itselläni sellainen maaginen rajapyykki, jonka jälkeen saa alkaa kuuntelemaan joululauluja ja tekemään joulujuttuja. Joka vuosi kuitenkin lahjat tulee ostettua viimetipassa, osa koristeista unohtuu laittaa esille ja kaikkia kivoja suunnitelmia ei kuitenkaan kerkeä toteuttaa ennen joulua.

Itse tein tämän viikon pimeiden iltojen iloksi omenoista kynttilänjalkoja.
Omenat soveltuvat niin lämpökynttilöiden kaveriksi kuin hieman pidempienkin kynttilöiden kanssa käytettäväksi. Liian pitkän kynttilän kanssa toki saattaa tulla tasapaino ongelmia ja tätä kautta vaaratilanteita.

Omenaan koverretaan lämpökynttilän kokoinen kolo ja siihen painetaan kynttilä. Helppoa, nopeaa ja näyttävää.




sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Pataleipä


Viime syksynä paljon huomiota saanut pataleipä on varmasti yksi helpoimmista leivontaohjeista ikinä. Tämä leipä valmistuu todella pienellä vaivalla ja on maistuva. Pitkä kohoamisaika ja pieni hiivanmäärä tekevät leivästä kuohkean ja rapean.

Pataleipään saa vaihtelua muuntelemalla esimerkiksi jauhoja tai lisäämällä siemeniä ja mausteita.

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3,5 dl vettä

rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita todella nopeasti.  Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipään tulee makua. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen uunipata tai teräskattila ja laita se lämpenemään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 

Ota pata uunista ja kumoa leipä. 



Kaikkien aikojen Joulu ja Kaikkien aikojen Jouluherkut yht. 13,90 €

torstai 10. syyskuuta 2015

Tilannekatsaus Salaisen jouluystävän ilmoittautumisiin


Salaisen jouluystävän ilmoittautumisaikaa on kulunut alle kaksi viikkoa ja mukaan on ilmoittautunut jo 30 osallistujaa! Tämä on huikea määrä osallistujia jo tässä vaiheessa. :)

Kaikille tähän menessä ilmoittautuneille on lähetetty kuittausviesti. Jos et ole saanut sitä, tarkista roskaposti ja jos ei ole sielläkään, niin laittele uutta ilmoittautumista tulemaan. Kuittausviestit pyrin lähettämään muutaman päivän sisään. Luen kyllä kaikki viestit päivittäin, mutta kuittaukset lähetän aina useammalle kerralla.

Aiemmin lahjarinkiin osallistuneet vinkkailivat, että lähetystunukset kannattaa tallettaa itselle siltä varalta, että posti mokaa. Joulukiireissä voi sattua aina sitä sun tätä, joten varman päälle ottamisesta ei ole haittaa.

Vielä on aikaa ilmoittautua, joten jos et tiedä mistä on kysymys, lue täältä ja ilmoittaudu mukaan, jos kiinnostuit!

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

Rapujuhlat

Vietimme viikko sitten rapujuhlia, jotka tuntuivat kyllä kruunaavan koko syksyn. Joillekin rapujuhlat ovat joka syksyinen juttu, mutta meillä nämä ovat harvinaisia herkkuja. Pitäisi ehkä ottaa silti tavaksi. Viimeksi esittelemäni juustopiirakka oli yksi juhlien lisukkeista ja näihinkin juhliin se sopi erinomaisesti.

Tässä rapujuhlien antia kuvien muodossa. Sanat eivät välttämättä riittäisikään kertomaan rapujuhlien tunnelmaa... Alkuperäisenä suunnitelmana oli viettää juhlat ulkosalla, mutta epävakaa sää pakotti meidät sisälle.

Iso kasa rapuja. Näitä oli varattu  n. 10 kpl per ruokailija, mutta ihan niin montaa ei kukaan tainnut jaksaa syödä.


Juustopiirakkaa. Juomana oli kuohuviiniä tuomassa todellista juhlan tuntua.

Voiko rapujuhlia järjestää ilman paahtoleipää?

Makaronisaalaattia. Aina yhtä hyvää.

Ja tottahan pöydässä pitää olla jotain muutakin vihreää kuin tillit rapujen päällä.


Appelsiini ja omenamehua. Appelsiini mehua niille, jotka olivat allergisia omenalle ja omenamehua niille, jotka olivat allergisia sitrushedelmille.

Pentikin Tempo

Muutama erilainen kastike tai dippi ravuille.

Grillattuja jättikatkaravunpyrstöjä.

perjantai 4. syyskuuta 2015

Juustopiirakka


Tämän syksyn ja pimenevien iltojen iloksi tein aivan valtavan hyvää juustopiirakkaa. Tämä juustopiirakka sopii juhlaan kuin juhlaan pieneksi purtavaksi tai täyttävämmäksi lisäkkeeksi.

Kuten arvata saattaa, ei tässä piirakassa kaloreita ja rasvaa säästellä. Ja juuri siksi tämä varmastikin maistuu niin hyvälle ja täyteläiselle.

Juustopiirakka

Pohja
3 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
125 g voita
1 kananmuna

Täyte
300 g raastettua juustoa (pitkään kypsytettyä ja voimakkaan makuista)
3 kananmunaa
2 dl (kuohu)kermaa
1 dl maitoa
1 punasipuli
1 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

Sekoita jauhot ja suola. Lisää huoneenlämpöinen voi ja nypi voi ja jauhoseos. Lisää kananmuna viimeisenä ja sekoita taikinaan varovasti. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia.

Voitele piirakkavuoka. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja pistele siihen haarukalla reikiä. Esipaista pohja 200 °C vuoasta riippuen 10-20 minuuttia. Voit peittää pohjan paiston ajaksi leivinpaperilla, jonka päälle laitat esim. herneitä tai riisiä.

Raasta juusto ja silppua sipuli. Sekoita täytteen muut aineet keskenään, lisää lopuksi juusto ja sipuli. Sekoita täyte tasaiseksi ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Paista 200°C noin puoli tuntia.

Anna piirakan hieman jäähtyä ja tarjoile sellaisenaan tai muiden lisukkeiden kera.

Itse käytin tämmöisiä juustoja. Molemmat juustot olivat itselleni uusia tuttavuuksia, mutta tulen näitä ostamaan toistekin.