sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Pataleipä


Viime syksynä paljon huomiota saanut pataleipä on varmasti yksi helpoimmista leivontaohjeista ikinä. Tämä leipä valmistuu todella pienellä vaivalla ja on maistuva. Pitkä kohoamisaika ja pieni hiivanmäärä tekevät leivästä kuohkean ja rapean.

Pataleipään saa vaihtelua muuntelemalla esimerkiksi jauhoja tai lisäämällä siemeniä ja mausteita.

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja (tai vehnäjauhoja)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa tai herneen kokoinen pala tuorehiivaa
3,5 dl vettä

rypsiöljyä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita todella nopeasti.  Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän pataleipään tulee makua. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä, mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Ota kannellinen uunipata tai teräskattila ja laita se lämpenemään uuniin. Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia. 

Ota pata uunista ja kumoa leipä. 



Kaikkien aikojen Joulu ja Kaikkien aikojen Jouluherkut yht. 13,90 €

4 kommenttia:

  1. Ihana ohje <3

    Rakastan kaikkia leipiä ja sämpylöitä!
    Menee taatusti kokeiluun tämän viikon aikana!

    Mukavaa alkavaa viikkoa <3

    VastaaPoista
  2. Minun on myös pitänyt tehdä pataleipää jo pidemmän aikaa, mutta aina unohtanut tehdä. Kiitos muistutuksesta, nyt laitan kyllä hautumaan :)

    VastaaPoista
  3. Kannattaa koettaa. Onnistuu ruisleipänäkin. Hyvää ja helppoa kun muistaa ajoissa laittaa kohoamaan. Itse voitelen padan voilla,kannattaa koettaa sitäkin.

    VastaaPoista
  4. Mä oon yrittänyt etsiä erilaisia leipäohjeita. Focacciaa olen nyt lähinnä tehnyt. Muutenkin pitäisi tehdä enemmän itse leipiä.

    VastaaPoista