tiistai 3. helmikuuta 2015

Runeberginkakku


Runebergin päivää vietetään 5.2. ja päivän juhlallisuuksiin kuuluu ehdottomasti runebergintorttu. Tällä kertaa päätin itse tehdä laiskuuksissani torttujen sijaan kakun ja kieltämättä kakku onkin ihan hyvä vaihtoehto leivostortuille.

Runeberginkakkuun tein vadelmasydämen, joka piristää helposti kovin kuivaksi jäävää kakkua. Vadelmahillon voi jättää kakun sisältä pois, jos tykkää enemmän perinteisemmästä meiningistä. Tällä reseptillä voi tehdä myös perinteisiä runebergintorttuja esim. muffinssivuoissa.


Runeberginkakku
Taikina
200 g voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhetta
1 dl mantelirouhetta
1,5 dl korppujauhoja
1 dl murustettua piparia
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl mehua (ananas, omena, päärynä)
0,5 dl rommia/punssia tai lisää mehua
paistonkestävää vadelmahilloa/-marmeladia

Kuorrute
1,5 dl tomusokeria
2 rkl vettä
2 tl sitruunamehua

vadelmahilloa/-marmeladia

Kostuttamiseen
0,5 dl rommia/punssia
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää sitten yksitellen kananmunat. Sekoita kuivat aineet keskenään ja vatkaa joukkoon. Lisää 1 dl nestettä eli joko rommia, punssia (konjakkikin käy) sekä mehua tai pelkästään mehua.

Kaada noin puolet taikinasta vuokaan ja tee hilloa varten "kuja". Lisää paistonkestävä vadelmahillo tai -marmeladi ja kaada loppu taikina päälle. Tasoita. Paista uunissa 180°C n. 40-45 min. Kokeile kypsyys tikulla.

Anna kakun hetki jäähtyä ja kumoa kakku tämän jälkeen esim. leikkuu laudalle. Anna jäähtyä.
Kostutukseen tarvitset rommia/punssia/konjakkia, vettä sekä sokeria. Lämmitä vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri sulaa ja lisää sitten alkoholi. Sivele tai valele kostuke kakun päälle. Kostuketta on todella paljon, mutta se tulee tarpeeseen tämän kakun kohdalla.

Kuorrute valmistetaan sekoittamalla, mutta ole varovainen nesteen kanssa ettei kuorrutteesta tule liian notkeaa. Kaikkea nestettä et välttämättä tarvitse. Lusikoi ja levitä hilloa kakun päälle ns. raidaksi ja pursota kuorrute hillon molemmille puolelille.

Runeberginkakku on parhaimmillaan 1-2 päivän kuluttua.





2 kommenttia:

  1. Mielettömän hyvä idea tehdäkin kakku. <3 Nams ja näyttää upealta. <3

    VastaaPoista
  2. Tätä täytyykin kokeilla 💕

    VastaaPoista