tiistai 9. joulukuuta 2014

Talvikakku


Kesällä syödään mansikkakakkua, keväällä kakussa maistuu persikkakakku. Mutta millainen täytekakku sopii talveen? Tätä hetken pohdittuani päädyin täytteisiin, jotka muistuttavat hieman kesästä, mutta tuovat maullaan kuitenkin mieleen talven eli lakkaan, appelsiiniin ja vaniljakiisseliin.

Sokerikakkupohjan resepti on perinteistäkin perinteisempi "mitataan lasilla ainekset"-kakkupohja, joka toimii lähes joka kerta. Lakat laitoin lähes suoraan pakastimesta ihan perushillona, appelsiineista puolestaan keittelin itse hillon ja Vaniljakiisselin resepti löytyi Kinuskikissalta.

Sokerikakkupohja

5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Riko kananmunat lasiin. Ota toinen samanlainen lasi ja kaada siihen sokeria saman verran kuin mitä on kananmunia. Kaada sokerit kulhoon, mutta annan kananmunien olla vielä lasissa. Mittaa tyhjään lasiin vehnäjauhot ja perunajauhot. Kaada ensin lasiin esimerkiksi perunajauhoja noin puolet siitä määrästä mitä on kananmunia ja kaada päälle vehnäjauhoja sen verran, että jauhoja on yhteensä saman verran kuin kananmunia. Lisää leivinjauhe jauhoihin ja sekoita jauhot.
Kaada kananmunat kulhoon sokerin kaveriksi ja vaahdota. Lisää jauhot siivilän kautta. Paista alatasolla n. 40 minuuttia 175°C.

Appelsiinihillo

4 appelsiinia
yhden appelsiinin kuori raasteena
3 rkl Cointreau-appelsiinilikööriä
1 dl hyytelösokeri Multia tai hillosokeria tai hyytelösokeria

Pese yksi appelsiini erityisen hyvin ja raasta siitä kuori kattilaan. Kuori appelsiinit, irrota kalvot ja leikka hedelmäliha palasiksi. Lisää appelsiinit kattilaan liköörin ja sokerin kanssa. Keitä noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Vaniljakiisseli

4 rkl sokeria
4 rkl perunajauhoja
5 dl maitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko

3 dl kuohukermaa

4 liivatelehteä ja 2-4 rkl kiehuvaa vettä

Mittaa kattilaan perunajauhot ja sokerit ja sekoita ne siinä. Mittaa maito sekaan pienissä erissä, hyvin sekoittaen. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää vaniljatanko niin, että halkaiset tangon ja kaavit siemenet kattilaan ja lopuksi vielä vaniljatangon kuoretkin mukaan. Laita liesi päälle ja kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Ota pois liedeltä ja poista vaniljatangon palaset. Anna kiisselin jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljakiisseliin. Liota liivatelehdet kylmässä vedessä ja sulata kiehuvaan veteen. Jäähdytä hetki ja lisää sekoittaen vaniljakiisseliin. 

Talvikakku

Leikkaa sokerikakku kolmeen osaan. Jos täytteet näyttävät vähänkään vetisille, kostuta kakusta vain päällimäinen kakkulevy esim. maidolla. Täytä kakku niin, että yhteen väliin tulee lakkaa ja vaniljakiisseliä ja toiseen väliin appelsiiniä ja vaniljakiisseliä. Tasoita kakku kermavaahto kerroksella.
Kaulitse kaulintamassasta iso, huomattavasti kakkua isompi, levy. Alusta kannattaa tomusokeroida, niin massa ei juutu pöytään kiinni. Nosta levy kakun päälle ja tasoita se. Leikkaa ylimääräinen pois. Ota toisen väristä sokerimassaa ja muotteja apuna käyttäen tee lumihiutaleita tai muita kuvioita.
Kiinnitä kuviot tomusokeri-valkuais seoksella.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti