perjantai 21. marraskuuta 2014

Marmeladit


Joulun yksi suosikki karamelleistäni on marmeladit ja vielä tarkemmin ne vihreät kuulat. Mielessä on jo pidempään pyörinyt ajatus tehdä itse marmeladia, joten pakkohan tätäkin oli kokeilla. Tavoitteena oli löytää hieman samanlaista tunnelmaa marmeladeihin, kuin mitä näissä vihreissä kuulissa on, joten mauksi valitsin päärynän.

Marmeladit onnistuivat itse asiassa odotettua paremmin ja olivat erittäni herkullisia. Päärynä käy näihin karkkeihin erinomaisesti, mutta suosittelen kokeilemaan myös muita tuotteita.

Marmeladit
uuni pellillinen

4 päärynää
1 dl vettä

1 l vettä
10 dl sokeria
30 g agar agar -jauhetta
5 dl päärynäsosetta
n. 2 tl sitruunahappoa
vihreää elintarvikeväriä

sokeroimiseen erikoishienoa sokeria

Keitä ensimmäiseksi päärynäsose. Kuori ja paloittele päärynät kattilaan, lisää vesi ja keitä niin kauan, että päärynät alkavat hieman jo muussaantua. Soseuta sauvasekoittimella.

Kiehauta vesi ja lisää agar agar -jauhe. Vältä liian kovaa lämpö tässä vaiheessa. Sekoittele ahkerasti, mutta vältä vispaamista. Kun seos alkaa muuttua kirkkaammaksi, lisää sokeri. Kiehauta nopeasti ja laske taas lämpötila. Sokerin liuettua lisää päärynäsose, sitruunahappo ja elintarvikeväriä oman mielesi mukaan. Sekoita huolellisesti.
Kaada marmeladimassa esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin ja anna jäähtyä huoneenlämmössä n. 3 tuntia.

Leikkaa marmeladi ja asettele palat kuivumaan leivinpaperin päälle. Voit leikata marmeladeja vaikka pienellä piparkakkumuotilla. Anna marmeladien kuivahtaa n. 2-4 vuorokautta välillä käännellen. Jos marmeladien pinta jää niljakkaaksi sokeri sulaa päältä pois.

Kun marmeladit on kuivuneet, pyörittele niitä sokerissa ja syö pois tai laita varastoon. Marmeladit säilyvät viileässä ainakin viikon tai pari.


9 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä :). Tulee mieleen joulukoristeet :D.

    VastaaPoista
  2. Ihania! Maistuis kyllä mullekkin, koska rakastan marmeladia ja etenkin Vihreitä kuulia. <3

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa ja näyttää ihanilta! Luuletko, että voisi tehdä suoraan silikonisissa suklaamuoteissa?

    VastaaPoista
  4. Ovatpa kauniita - ja varmaan herkullisiakin. Pitäisi kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Tosi upeita! Olen kerran tehny marmeladia, mutta tuota... Ehkä en edes vertaa niitä noihin. :D Minulla tosin ei ollut agar-agaria, en muista mitä oli, mutta voisin kokeilla sillä kun sitä nykyään aika helposti kai saakin. Iloinen yllätys oli, että teit nuo oikeasti päärynäsoseesta, moni laittaisi vain mehukattia. ;) Jos päätän tehdä marmeladeja vaikka lahjaksi, tiedän mistä katson ohjeen tällä kertaa.

    VastaaPoista
  6. Onko tuo agar agarin määrä oikein? Siksi vain kysyn, kun yleensä sitä kaikissa resepteissä käsketään laittaa aika vähän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo määrä eli 30 grammaa on ihan oikein. Tai ainakin itse tein täsmälleen tuolla reseptillä ja onnistui erinomaisesti. Yhden version mukaan agar agaria käytetään 10-15 g per 1 litra hyytelöitävää ainetta ja marmeladin kovuista hyytelöstä tulee, jos agar agarin määrä korotetaan nelinkertaiseksi. Eli tuohon ohjeeseen verrattuna tässä ohjeesa on hieman jopa vähän agar agaria.

      Poista
  7. Ootko laittanu jotain väriä vai tuleeko niistä noin vihreitä oikeasti :O
    Yritin viime vuonna Mehukatista, tuli sen makusia,että taitavat Fazerillakin käyttää Mehukattia :D Mutta eivät sitten syystä tai toisesta hyytyneet ihan loppuun asti.. Tälle voisi siis antaa mahiksen :) Nostan hattua että olet viitsinyt alottaa ihan alusta, mä harkitsen vakaasti Piltin tahi muun soseen ostamista ostamista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio, vihreää elintarvikeväriä olen lisännyt jotta tulee noin ihanan vihreä. Lisäsin elintarvikevärin myös reseptiin :)

      Poista