Piparkakkutalo projekti osa 1: taikina

marraskuuta 19, 2013

Tämän viikon teemaksi muodostunee piparkakkutalo projekti. Minulla on ollut useamman vuoden jo hieman suuruuden hullut ajatukset piparkakkutalojen suhteen, jonka vuoksi taloni ovat olleet toinen toistaan hieman isompia tai vaativampia. Jopa hieman liian vaativia omiin taitoihin ja hermoihin nähden. Tämän vuoden talon malli on jo valittu, mutta siitä lisää myöhemmin... Ihan perustaloa ei tänäkään vuonna tule.

Piparkakkutalon taikina poikkeaa hieman perustaikinasta, koska piparkakkutaikina ei saisi uunissa muuttaa muotoaan ja sen tulisi olla helppoa kaulita. Lisäksi hyvä piparkakkutalotaikina mahdollistaa paistettujen osien muotoilun kuumana, jos siihen on tarvetta. Taikina on hyvä valmistaa päivää ennen osien paistamista.

Piparkakkutalotaikina
järkyttävä annos

450 g voita tai leivontamargariinia
2 1/3 dl tummaa siirappia
6 dl sokeria
2,5 rkl piparkakkumaustetta (tai samassa suhteessa kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä ja pomeranssinkuorta)
1 rkl kanelia

4 kananmunaa
3 tl soodaa
n. 20 dl vehnäjauhoja

Mittaa kattilaan rasva, siirappi, sokeri, kaneli, kardemumma, neilikka, inkivääri ja pomeranssinkuori. Kuumenna sekoitellen ja anna kiehahtaa. Siirrä levyltä ja anna jäähtyä.

Lisää kananmunat jäähtyneeseen seokseen ja sekoita tasaiseksi. Yhdistä sooda vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja sekoita hyvin, kunnes taikina on kiinteää. Peitä taikinakulho ja nosta jääkaappiin kiinteytymään seuraavaan päivään.



Katso myös:
Osa 2: malli ja talon osat
Osa 3: kokoaminen
Osa 4: koristelu

You Might Also Like

0 kommenttia

Tykkää Facebookissa

Pinterest